Bulgar Vatandaşlık işlemleri

 

1951-1970 YILI GÖÇMENLERİNİN VATANDAŞLOKLARINI GERİ ALMA - VİZE D (OTURUM)

1. Bulgaristan Adalet Bakanlığı'ndan Bulgaristan vatandaşı olmadığınıza dair yazı.

2. Bulgaristan'dan Doğum Kağıdı (Akt za rajdane- eski) 

3. Daha önce Bulgaristan'da bağlı olduğunuz belediyeden hangi Antlaşmaya  güre göç ettiğinize dair yazı

4. İsim Denklik belgesi (Apostill olacak) 

5. Bulgaristan'da herhangi bir bankadan adınıza hesap açıldığına dağir yazı. (Türkiye'de Ziraat Bankasında EURO hesapı da kabul edilir)

6. Bulgaristan'da oturacağınıza dair Bulgar Noterinden tasdikli Taahütname (Deklaratsiya)

7. Bulgaristan'da oturacağınız adrese ait kira kontratı.

8. Seyahat- Sağlık sigortası (istanilen vize süresini kapsayacak)

9. Arkası beyaz fon 2 adet biyometrik  fotoğraf (3,5x4,5)

10. Pasaport (geçerlilik süresi en az 1 yıl olacak)

NOT: İsim Denklik belgesi Ankara  Başbakanlık Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğü'nden şahsen başvuru yaparak alabilirsiniz. Firmamıza vekalet vererek sizin adınıza Ankara'daki işlemleri biz yürütebiliriz. Gerekli Belgeler 1. Muhacır Belgesi; 2. Bulgar Doğum belgesi ve 3. Eski bulgar pasaportunuz.. Eğer pasaportunuzu daha önce aldıysanız İsim Denklik Belgesini anca şahsen başvuru yaparak ve bu belgeleri yanınızda bulundurarak alabilirsiniz.
         Oturum vizleri için 6 ay + 1 gün zorunluluğu kalkmıştır. 
         Vize D ile alınan kimlik (liçna karta) sizi vatandaş yapmaz. Üç sene sonra vatandaşlık için başvuru hakkı kazanılıyor.

 Bu vizeden yukarıda yazan göçmenlerin kendileri yararlanabilir.  Vefat etmiş göçmenlerin çocukları bu vize türünden yararlanamıyor. 

 

BULGARİSTAN VATANDAŞI İLE EVLİLİKTEN VİZE D (OTURUM)

1. Bulgaristan Evlilik Cüzdanı (Udostoverenie za Slucen Brag) orjinali 

2. Bulgaristan'da hazırlanmış, Noter tarafından onaylanmış tüm bakım ve masraflarının karşılanacağına dair Taahütname

3. Türk eşin adına Bulgaristan'da açılmış banka hesap cüzdanı

4. Bulgaristan vatandaşı eşin Kimlik (Liçna Karta) ve Pasaport fotokopisi 

5. Arkası beyaz fon 2 adet biometrik fotoğraf

6. Pasaport ( geçerlilik süresi en az 1.5 yıl ) 
 

Bu vize türüyle oturum almış eş üç yıl boyunca oturumunu uzatmalı. Üçüncü yılın sonunda vatandaşlık için başvuru hakkı kazanır. Türkiye vatandaşı eş Avrupa ülkelerine sadece eşi ile brlikte çıkabilir. Bu ülkelere İngiltere ve Yunanistan hariç. Sözü geçen ülkelere seyahat eden Türkiye vatandaşı vize almak zorunda.      

 

BULGARİSTAN'DA DOĞMUŞ VE VATANDAŞLĞI OLAN ÇOCUK ÜZERİNDEN VİZE D (OTURM)

1. Çocuğun doğum belgesi (Akt za Rajdane)

2. Bulgaristan vatandaşı anne/baba Bulgarsitan'da Noter tarafından düzenlenmiş Taahütname hazırlayacak. İçerik olarak '' ... t.c. vatandaşı olan ...oğludur/kızıdır diye taahüt edecek

3. Çocuğun pasaport fotokopisi

4. Bulgaristan vatandaşı ebeveynin pasaport ve kimlik (liçna karta) fotokopisi 

Bu vize türüyle Türkiye vatandaşı ebeveyne beş yıllık oturum veriliyor. Beşinci yılın sonunda vatandaşlık için başvuru hakkı kazanıyor.
 

 BULGARİSTAN VATANDAŞI OLAN EŞLERİN VEYA EŞİN COCUĞUNA DA VATANDAŞLIK ALMA YÖNTEMİ

Çocuğa Bulgaristan'dan Doğum kağıdı ve EGN (Bulgaristan vatandaşlık numarası) alınması gerekir. Bunun için gerekli evraklar:

1. Nüfus kayıt örneği

2. Doğum kayıt örneği (öocuğun) 

3. Evlilik kayıt örneği

4. Bulgaristan vatandaşı eşin İsim Denklik Belgesi (1989 ve öncesi göçmenler için)

5. Bulgaristan vatandaşı eşin kimlik (liçna karta) fotokopisi.

Bu evraklar Apostill olup, Bulgaristan'da tercüme edilecek. Evraklar Sofya Dış İşleri Bakanlığında onaylanıp, Bulgaristan vatandandaşı olan ebeveynin bağlı olduğu belediyeden yukarıda sözü geçen Akt za Rajdane ve  EGN alınacak. Pasaport için Bulgaristan'da emniyete veya buarda Konsolosluğuna başvurarak alabilirsiniz.

 

YaZaR WeB Tasarım